23 de des. 2008

Impost revolucionari

Ara que encara estem en la post-ressaca de la Loteria de Nadal, altrament dita com "El Gordo", aprofito per fer una reflexió sobre aquest tema. De vegades de la loteria, no tan sols de la Loteria Nacional, se'n diu "l'impost dels pobres". Se li diu així, en clau irònica, perquè:

a) la gent amb pocs diners (els "pobres") acostuma a jugar, al contrari que la gent amb més diners (els "rics"), que no acostumen a gastar els seus diners en loteries. S'estimen més coses més segures.

b) un impost actua recaptant una part de la riquesa del pagador; de la mateixa manera, la loteria significa per l'estat la recaptació d'una part dels diners dels apostants


De vegades també se'n diu de la loteria "l'únic impost voluntari". Igualment irònica, és una al·lusió al fet de que és una contribució voluntària amb part de la nostra riquesa a les arques de l'estat espanyol. En general, a molta gent no li agrada pagar impostos, perquè no associen aquesta contribució directament amb uns serveis públic, gratuïts, universals, de qualitat, etc. (associació que hauríem de fer!, tant els pagador com els recaptadors). Com el pagament per apostar en la loteria és totalment voluntari, i molt quantiós per l'estat, per cert, se l'equipara jocosament al pagament d'un impost.


I no creieu que la propaganda mediàtica que se li fa és molt exagerada??? Crec que lo caspòs no és el sorteig en si, sinó les escenetes que es monten a les portes de les administracions de loteria amb un munt de càmeres de televisió per immortalitzar el moment: pobres personatges als qui no els hi ha tocat res però que es posen a saltar en neanderthal actitud, jubilades que es colen per "gorronejar" cava, comercials de banca, immobiliaries o d'automòbils amb el pèl a lo Mijatovic y tot tipus de personatges sense ofici ni benefici. En general, el afortunats estan ben tancats a casa.


Sabieu que és molt més probable que us caigui un llamp a sobre i que moriu com a efectes d'aquest fet extremadament desgraciat, que no pas que us toqui la Loteria? Perquè si la gent va pel carrer tranquilament sense pensar que et poc caure un llamp a sobre, si que pensa, en canvi, que et pot tocar la loteria?


Com podeu suposar, a mi no m'ha tocat "El Gordo"...

 

Estadisticas gratis