8 de des. 2008

Estrelles Michelin 2009

Enceto una nova categoria anomenada "Michelin" parlant d'aquesta prestigiosa guia gastronòmica que és la responsable de repartir les famoses estrelles Michelin als diferents establiments d'arreu del mon i que, com algun de vosaltres ja sabeu, ja ha atorgat les corresponents a l'any 2009 tant a Catalunya com a la resta de l'Estat espanyol.

Com a fet més destacable sobresurt les dues estrelles que s'han adjudicat de cop al xef Sergi Arola pel seu nou restaurant de Madrid, Arola Gastro. Resulta que abans el xef treballava pel restaurant La Broche, que ostentava les dues estrelles, però la guia aquest any ha decidit treure les dues estrelles de cop a aquest restaurant i donar-les al nou restaurant d'en Sergi Arola.

L'altre fet destacable és, precisament, que no hi han més fets destacables. Les apostes que asseguraven que els germans Roca obtindrien la desitjada tercera estrella Michelin al seu Celler de Can Roca han vist com les seves prediccions no es complien. Hauran d'esperar un any més. Sembla ser que la prestigiosa revista francesa no està disposada a concedir amb facilitat estrelles ni al territori català ni a la resta de l'estat espanyol.

Tot i així, la pluja d'estrelles ha beneficiat més a Catalunya que a la resta de comunitats autònomes, ja que quatre restaurants han perdut la seva estrella per diversos motius, però cinc establiments l'han guanyada per primer cop. Els que l'han perdut són: La Cuina de Can Pipes (Mont-Ras) per jubilació; el Caelis (Barcelona) per obres i reformes al local; l'Esguard (Sant Andreu de Llavaneres) per tancament; i l'Hostal de Sant Salvador (La Vall de Bianya) per la renúncia del xef a l'estrella per motius de salut.

Els que l'han guanyat per primer cop a Catalunya són: L'Angle (Sant Fruitòs del Bages); el Cinc Sentits (Barcelona); el Manairó (Barcelona); Els Tinars (Llagostera); i L'Aliança d'Anglès (Anglès)

El resum a nivell espanyol és el següent:

Amb tres estrelles només hi han 6 restaurants a tot l'Estat Espanyol, tres a Catalunya i tres al País Basc: El Bulli d'en Ferran Adrià (Roses); el Sant Pau de la Carme Ruscalleda (Sant Pol de Mar); el Can Fabes d'en Santi Santamaria (Sant Celoni); l'Arzak de Jose Mari Arzak (Donosti); el Berasategui d'en Martin Berasategui (Lasarte); i el Akelare d'en Pedro Subijana (Donosti)

Amb dues estrelles tenim els següents restaurants: Àbac (Barcelona); El Celler de Can Roca (Girona); la Alquería (Hotel Benazuza) (Sanlúcar la Mayor); El Poblet (Dènia); Atrio (Càceres); Tristán (Portals Nous, Balears); Santceloni (Madrid); Sergi Arola Gastro (Madrid); i el Mugaritz (Errenteria).

Amb una estrella hi han 115 establiments que, òbviament, no enumerarem aquí. De totes formes si algú vol aprofundir en el tema, pot fer una ullada a aquest arxiu que he creat dels restaurants amb estrelles Michelin, tant de Catalunya com de la resta de Comunitats Autònomes, al que també acompanya un comparatiu d'estrelles per Comunitat, que demostra que on millor es menja, amb escreix, és a la nostra terra: a Catalunya!
 

Estadisticas gratis